ΣΚΥΡΙΑΝΑ ΑΛΟΓΑΚΙΑ

Σκυριανά Αλογάκια

Τα σκυριανά αλογάκια είναι προστατευόμενο είδος και ζουν στο όρος Κόχυλας στη νότια Σκύρο, περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας (Natura, IBA). Η μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων της Ελλάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα. Κατάφερε να επιβιώσει στη νήσο Σκύρο εξ’ου και η ονομασία. Σήμερα σκυριανά αλογάκια υπάρχουν 260 σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 187 ζουν στη Σκύρο και είναι προστατευόμενο είδος.

Θεωρείται ότι είναι απόγονος των αλόγων που ο Αχιλλέας είχε μαζί του όταν πήγε στην Τροία. Είναι συνδεδεμένο με τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι αυτής της φυλής τα άλογα που απεικονίζονται στην ζωοφόρο του Παρθενώνα. Υποτίθεται ότι αυτά τα αλογάκια τα φέρανε στο νησί οι Αθηναίοι τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Κατά την παραμονή σας στη Σκύρο μπορείτε να επισκεφθείτε τα Σκυριανά αλογάκια στο κέντρο ελεγχόμενης αναπαραγωγής του Σκυριανού Αλόγου το οποίο βρίσκεται στο Κτήμα Μουριές. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://www.skyrianhorses.org/ καθώς και στη φάρμα Κατσαρέλια – Σίμπσον στο www.skyrosislandhorsetrust.com