Κάστρο Σκύρου

Στο ψηλότερο σημείο της Χώρας της Σκύρου σε έναν απόκρημνο βράχο ύψους 179 μέτρων πάνω από την απεραντοσύνη του Αιγαίου, βρίσκεται το Κάστρο της Σκύρου.

Ο βράχος υπήρξε το επίκεντρο των γεγονότων του νησιού από τους προϊστορικούς χρόνους και τη μυθολογική εποχή. Εδώ ήταν η αρχαία ακρόπολη και η έδρα του βασιλιά Λυκομήδη. Στο μέρος αυτό, σκοτώθηκε απ τον Λυκομήδη ο βασιλιάς της Αθήνας Θησέας ενώ εδώ κρύφτηκε και ο Αχιλλέας ντυμένος γυναίκα προσπαθώντας να αποφύγει τον Τρωικό πόλεμο. Η ακρόπολη ήταν οχυρωμένη σε όλη την κλασική περίoδο και αργότερα στους Ρωμαϊκούς και τους Βυζαντινούς χρόνους.Τον 8ο και τον 9ο μ.Χ. αιώνα η Σκύρος υπέφερε από τις επιδρομές των Σαρακηνών με αποκορύφωμα τη λεηλασία του έτους 900, οπότε μάλλον πρέπει να καταλήφθηκε και το κάστρο. Τον 13ο αιώνα μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους σταυροφόρους (1204), η Σκύρος πέρασε στη δικαιοδοσία των Ενετών .

Στο κάστρο υπάρχει και το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον Νικηφόρο Φωκά. Είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας του Αγίου Όρους και ο Άγιος Γεώργιος είναι ο πολιούχος της Σκύρου.