Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου

Φτάνοντας στη Χώρα, δίπλα στην πλατεία Μπρουκ, θα συναντήσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σκύρου. Ιδρύθηκε το 1963 και εκθέτει ενδιαφέροντα ευρήματα που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία του νησιού.

Στις δύο αίθουσες του μουσείου εκτίθενται ποικίλα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν σε διάφορες περιοχές της Σκύρου και χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο (2800 – 1900 π.Χ.) έως τη ρωμαϊκή περίοδο ( 1ος αιώνας π.Χ.). Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνεται η εξαιρετική συλλογή από κεραμικά τα οποία ανακαλύφθηκαν στη Χώρα και το Παλαμάρι, τα οποία είναι της πρωτοελλαδικής περιόδου (2800 – 1900 μ.Χ.).

Η Συλλογή κεραμικών της μυκηναϊκής περιόδου (1600 – 1100 μ.Χ.) τα οποία ανακαλύφθηκαν σε διάφορες περιοχές του νησιού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο αγγεία αυτής της περιόδου με παράσταση πλοίου στο ένα και παράσταση ψαριών το άλλο. Πρόσφατες ανασκαφές στο νησί, έφεραν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα της γεωμετρικής και της αρχαϊκής περιόδου. Κορινθιακούς αρύβαλλους, γεωμετρικούς πρόχους με παραστάσεις αλόγων και καλλιτεχνικά διακοσμημένους σκύφους. Επίσης κοσμήματα όπως περιδέραια και καρφίτσες, πόρπες και σκουλαρίκια. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται στο Παλαμάρι και στο μουσείο υπάρχει ειδικός χώρος, με εκθέματα από την αρχαία πόλη – λιμάνι της Σκύρου.

ΣΚΥΡΙΑΝΟ ΣΠΙΤΙ Στο αρχαιολογικό μουσείο της Σκύρου, υπάρχει ειδικά σχεδιασμένος χώρος όπου αναπαριστάται το Σκυριανό σπίτι, με όλους τους λειτουργικούς του χώρους, ακριβώς όπως ήταν χρόνια πριν. Σε αυτό το χώρο υπάρχουν όλα τα οικιακά σκεύη, τα διακοσμητικά, τα κεντήματα αλλά και οι φορεσιές που χρησιμοποιούνταν παλιότερα, δίνοντας σας την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά την καθημερινότητα της παλιάς Σκύρου και τη μακραίωνη παράδοση της.