Αρχαιολογικός χώρος Παλαμαρίου

Στη θέση Παλαμάρι, που βρίσκεται στα ΒΑ παράλια της Σκύρου 13 χλμ. ΒΔ της Χώρας, ανακαλύφθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία, ένας οικισμός μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Πρόκειται για ένα πολύ καλά οχυρωμένο οικισμό – λιμάνι, έναν από τους σπουδαιότερους προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου της πρώιμης και μέσης περιόδου του Χαλκού (2500 – 1800 π.Χ.).

Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ερείπια οικημάτων και δρόμων, και είναι εμφανής η οργανωμένη πολεοδομία του οικισμού. Στην παραλία του οικισμού υπάρχουν ακόμα ίχνη και ερείπια του λιμανιού, το οποίο είχε εμπορικές επαφές με τις Κυκλάδες, την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, την Εύβοια και το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Ο οικισμός διέθετε οργανωμένη πολεοδομία, με δρόμους, κεντρικούς αγωγούς και εντυπωσιακές οικίες. Σε δωμάτια και αυλές εντοπίστηκαν λιθόκτιστα πεζούλια, εστίες, φούρνοι και διαμορφωμένα δάπεδα.

Βρέθηκαν επίσης πολυάριθμα αγγεία, λίθινα εργαλεία και σκεύη, οστέινα εργαλεία, μεταλλικά σκεύη, υπολείμματα επεξεργασίας οψιανού και τοπικού πυριτόλιθου. Τα περισσότερα από τα ευρήματα του Παλαμαρίου, εκτίθενται σε ειδική προθήκη στο αρχαιολογικό μουσείο της Σκύρου. Τα ερείπια του τείχους καθώς και ο σχεδιασμός του υποδηλώνουν ότι ο οικισμός είχε καλή οχύρωση, ενισχυμένη με ογκώδεις πεταλόσχημους προμαχώνες, προτείχισμα, τάφρο και φράγμα λίθων. Η οχύρωση ανήκει σε τύπο Συροπαλαιστιανιακής καταγωγής, που εμφανίστηκε στο Αιγαίο γύρω στο 2300 π.Χ. Σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο, υπάρχει η όμορφη παραλία του Παλαμαρίου, όπου στα πεντακάθαρα νερά της θα δροσιστείτε απολαμβάνοντας τη μέρα σας.